Yala mecanică este, după cum îi spune şi numele, un mecanism de încuiere care se poate monta la o ușă și care prezintă un mare grad de siguranță. Totuşi, alegerea unei yale pentru uşi nu este la fel de simplă precum definirea ei. Atunci când alegem o yală trebuie să avem în vedere o mulţime de lucruri. Iar, faptul că piaţa e plină de modele ne ajută pe de o parte, pentru că ne oferă o mulţime de solutii din care să o alegem pe cea potrivită, dar pe de altă parte ne dă bătăi de cap pentru că nu ştim ce model să alegem când ne trezim cu sute de variante în faţa noastră. Totuşi acest lucru nu este imposibil de făcut. Trebuie doar să ştim ce tip de yală, mecanică, electrică, sau digitală, ni se potriveşte, să luăm în calcul şi prezenţa sau absenţa copiilor din locuinţă, tipul de uşă pe care vrem să instalăm yala, nivelul de securitate pe care îl dorim şi, desigur, bugetul disponibil. Astfel, dacă am stabilit că dorim yale mecanice trebuie să ştim că acestea trebuie avute în vedere atunci când dorim o foarte bună asigurare excelentă pentru uşile de exterior, pentru porţile metalice, ori pentru a proteja copii sau bătrânii ce locuiesc împreună cu noi. Yala mecanică aplicată pe uşă cu prindere pe interior se utilizează pentru a elimina accesul persoanelor nedorite. Acest tip de yale sunt uşor de utilizat de către copii atunci când au tija de siguranţă ce îi protejează de infractori. Astfel de yale sunt şi:
Yala aplicată mecanică 8010 se utilizează pentru uşile de la intrare cu cadru îngust şi pentru uşile din sticlă. Aceasta este întâlnită cel mai adesea la uşile cu geam termopan cu tâmplărie pvc, aluminiu sau lemn, unde rama este mai îngustă precum diferite magazine, ori instituţii. Acestea funcţionează din exterior cu o cheie, iar din interior cu un buton rotativ. Există şi varianta cu tijă de siguranţă suplimentară. Piedica acestei yale are lungimea de 45 mm, butuc de calitate cu 5 pini, ancorare solidă în zidărie, placă de protecţie PZS 80 şi rol antiefracţie sporit. Pastila PZS se montează pe exterior şi protejează cilindrul împotriva găuririi sau a smulgerii. Această yală are rezistenţă pentru o tonă forţă.
Yala aplicată mecanică 8025 se utilizează pentru uşile de la intrare cu cadru îngust, dar şi la uşile din sticlă. Acestea funcţionează cu cheie atât din exterior cât şi din interior. Pentru această yală există şi varianta cu tijă de siguranţă. Se pot achiziţiona şi variante fără chei, doar cu buton, dar şi în varianta cu buton şi tijă de siguranţă. Piedica acestui sistem are lungimea de 45 de milimetri. Cilindrul de calitate al sistemului de închidere are 5 pini, yala se închide cu două rotiri de cheie şi se face ancorare solidă în zidărie. Aceste yale mecanice au placă de protecţie PZS 80 şi rol antiefracţie suplimentar.
Yala mecanică aplicată de uşi Viro are carcasa în formă monobloc din oţel şi este vopsită. Capacul posterior al acestei încuietori este din oţel zincat, iar zăvorul superior şi cel inferior sunt din alamă masivă. Zăvorul superior este reversibil cu ajutorul unei simple operaţii şi poate fi acţionat din exterior cu cheia, iar din interior cu trăgaciul lateral care se poate şi bloca. Zăvorul inferior se activează cu 2 sau 3 răsuciri de cheie. Cilindri sunt tot din alamă masivă, cel intern este fix, iar cel extern este fix sau detaşat. Există şi varianta cu mâner a acestei yale. Gradul de siguranţă pe care aceasta îl oferă este unul înalt. Mecanismul funcţionează pe bază de pistoane din alamă; contrapistoane din alama tip „ciupercă” antişperaclu cu rol antiefracţie şi arcuri ale pistoanelor din bronz fosforos. Yala se poate folosi cu arcuri amortizoare pentru uşi.
Informaţii suplimentare despre yalele mecanice pentru uşi găsim pe yala.ro
Yale mecanice- o protecţie clasică, o protecţie sigură,